Roelof: Vermenging van culturen, dat is dialoog!

Wie: Roelof Zwaagstra, 40,  actief voor Amersfoort in Dialoog werd geïnterviewd door Nederland in Dialoog

Niet de tegenstellingen belicht, maar de overeenkomsten
“Ik ben iemand die zoveel mogelijk verschillende
dingen wil doen. In mijn gezin, roelofmet andere mensen, in mijn werk als bidmanager, bij de samenwerking in Amersfoort in Dialoog. Wat mij verder kenmerkt: ik ga graag in op dingen die op mijn pad komen, humor, enthousiasme, concreet aan de slag, puur, generalistisch, verbindingen maken.

Ik kwam twee jaar geleden een bestuurslid van Amersfoort in Dialoog tegen tijdens een project, en zij vroeg mij of ik actief wilde worden bij de stichting. Op dat moment stond ik daar niet echt voor open. Later ben ik erover na gaan denken. Ik wilde iets doen in en voor Amersfoort en de dialoog sprak mij aan. Het klinkt misschien gek maar een dialoog heeft voor mij meer waarde dan bijvoorbeeld een politieke discussie, omdat het niet de tegenstellingen belicht, maar de overeenkomsten.”

Vermenging van culturen
Vorig jaar, zaterdag 14 november, had ik een dialoog. Dit was de dag nadat ik de hele nacht voor de TV had gezeten vanwege de aanslagen in Parijs. Nog voor de dialoog goed en wel begon, begon ik erover dat ik nog helemaal bezig was met Parijs. Toevallig zat er iemand aan tafel die net terug was en vlakbij dat voetbalstadion logeerde bij vrienden. Tevens waren er ook een aantal Syriërs aangeschoven aan tafel. En laat het thema die middag zijn ‘Geluk. Wat betekent dat voor jou?” Hoe mooi is dat?! Meteen ging het erover wie belangrijk voor je zijn als er een dreigende situatie is. Een ieder aan tafel gaf aan dat het gaat om de mensen die heel dichtbij je staan, vooral het gezin. Er was een openheid in het gesprek. Het ging over verdeelde families, momenten van vroeger. Het was zo’n mooi, warm, geweldig gesprek, waar ik nog kippenvel van krijg. Na de dialoog liepen we met zijn allen naar buiten, en toevallig was de intocht van Sinterklaas gaande. Toen hebben we met zijn allen naar de Sint staan kijken. Vermenging van culturen zonder discussie. Dát is voor mij de dialoog”.

 Elkaar leren kennen
“Ik wens heel veel andere mensen ook toe dit mee te maken. Mijn droom is dat we elkaar zoveel mogelijk leren kennen, nog meer inzicht krijgen in andere mensen en culturen, en dat daardoor een nieuwe cultuur ontstaat. Je hoeft het niet met alles eens te zijn. Als al die 150.000 mensen van Amersfoort met al hun verschillende achtergronden elkaar al zouden leren kennen!”

Website bijwerken
“Met de stichting Amersfoort in Dialoog gaan we concreet toewerken naar samenwerken met andere stichtingen en organisaties vanuit diverse culturen. En zelf ga ik vandaag weer aan de slag, kijken of alle tafels een gespreksleider hebben en de website bijwerken.”